REMO Smartphonebeleid
REMO Smartphonebeleid
Waarom dit beleid?
Bij REMO willen we je zo goed mogelijk voorbereiden op je toekomstige baan in de techniek. Op je werk is concentratie heel belangrijk, en dat geldt ook hier tijdens je opleiding. Onderzoeken tonen aan dat smartphones in de klas je kunnen afleiden en je leerprestaties kunnen beïnvloeden. Daarom hebben we dit beleid opgesteld. We willen ervoor zorgen dat je optimaal leert, maar we begrijpen ook dat smartphones tegenwoordig bij het dagelijks leven horen. Daarom bouwen we het gebruik van je telefoon op, afhankelijk van in welk jaar je zit.
Smartphonebeleid per leerjaar
- Jaar 1: “Nee, tenzij…” In het eerste jaar zijn smartphones niet toegestaan tijdens de lessen. Bij binnenkomst leg je je telefoon in de speciale smartphonevakken, zodat deze je niet afleidt. Alleen in uitzonderlijke gevallen en met toestemming van de docent mag je je telefoon gebruiken. Dit helpt je te focussen op het leren en wennen aan een omgeving zonder afleiding.
- Jaar 2: Eigen verantwoordelijkheid Vanaf het tweede jaar ben je zelf verantwoordelijk voor het gebruik van je smartphone. Dit betekent dat je zelf inschat wanneer je hem wel of niet nodig hebt, bijvoorbeeld om iets op te zoeken voor school. Het gebruik in de lessen blijft beperkt tot educatieve doelen, zoals afgesproken met de docent. Buiten de lessen mag je je telefoon gebruiken.
- Jaar 3 en 4: Verantwoord en professioneel gebruik In het derde en vierde jaar verwachten we dat je omgaat met je telefoon zoals je dat op de werkvloer zou doen. Dit betekent dat je alleen je telefoon gebruikt wanneer het echt nodig is. In de praktijklessen en theorie is je volledige focus vereist, net zoals je dat later in je werk zult moeten doen. We vertrouwen erop dat je professioneel met je smartphone omgaat.
Handhaving
Het is belangrijk dat iedereen zich aan de regels houdt. Als je je niet aan het smartphonebeleid houdt, volgen er consequenties:
- Bij overtredingen in het eerste jaar, nemen we de telefoon in en kun je deze na schooltijd ophalen.
- In jaar 2, 3 en 4: als blijkt dat je je telefoon onnodig gebruikt in de les, kan de docent besluiten je telefoon tijdelijk in bewaring te nemen.
Waarom dit belangrijk is
Door je telefoon weg te leggen, creëer je rust in je hoofd en kun je je volledig concentreren op de lesstof. Dit zorgt ervoor dat je beter leert en uiteindelijk succesvoller bent, zowel op school als in je toekomstige werk. Je leert bovendien verantwoordelijkheid nemen voor je eigen handelen, wat een belangrijke vaardigheid is in de technische wereld.
Samen zorgen we voor een leeromgeving waar iedereen zich optimaal kan ontwikkelen!