Binnen de elektrotechniek ben je nooit uitgeleerd
Binnen de elektrotechniek ben je nooit uitgeleerd
Niverplast bouwt verpakkingslijnen voor klanten over de hele wereld. Onder de leerlingen is het een populaire werkgever en op dit moment zijn er negen REMO-leerlingen werkzaam voor Niverplast. Wij spraken met Henrie Kruger, Electrical Project Engineer bij Niverplast. Dit om een beter beeld te krijgen van wat een elektromonteur doet bij Niverplast.
Zeven jaar geleden is Henrie begonnen bij Niverplast. Vanwege zijn rol is hij betrokken bij nieuwe medewerkers en ook de leerlingen van REMO. “Ik ben bij Niverplast gestart om de jongens en meiden met een elektro-achtergrond naar een hoger plan te trekken. Doordat Niverplast in een korte tijd groot is geworden, schiet dit er weleens bij in. Maar ik sta de nieuwe jongens en meiden en ook de REMO-leerlingen bij met alles wat met elektrotechniek te maken heeft. Ik probeer ze zoveel mogelijk begeleiding te geven. De jongens en meiden van REMO zijn ontzettend serieus en dat is echt leuk! Dat merk je aan de inzet, de interesse en de instelling, dat is echt goed.”
“Binnen Niverplast hebben wij twee afdelingen, standaard en projecten. Bij de afdeling standaard worden alle standaardmachines gebouwd. De afdeling projecten is meer specialistisch werk en dan hebben we het over een complete lijn. Om bij projecten aan de slag te gaan is het belangrijk om eerst ervaring op te doen bij de standaardafdeling. Zo leer je alles van de machines. Het sleutelen, monteren en aansluiten van de machines. Vooral als je net start en nog geen ervaring hebt is dit een fijne manier om vertrouwd te raken met de machines en je leert zelfstandig te werken.”
Bij het bouwen van machines of verpakkingslijnen denk je misschien dat het eentonig is, maar niets is minder waar. “Ons werk is heel variërend en uitdagend, want geen machine of verpakkingslijn is hetzelfde. Met de klant verandert de machine.”
“Onze lijnen gaan de hele wereld over en daardoor kom je in andere werelden en culturen. Het is ontzettend mooi om ander werk en productieprocessen te zien.“
“Ik werk bij de afdeling projecten en daar bouwen wij complete lijnen. Geen klant en lijn is hetzelfde. Je denkt na hoe de lijn eruit moet komen te zien. Samen met de collega’s bedenk ik hoe we het met het elektrische gaan doen in de lijn. Van het begin tot het eind ben ik erbij betrokken om alles soepeltjes te laten verlopen. Onze lijnen gaan de hele wereld over. Dat vind ik ook een enorm voordeel van ons vak. Wij gaan naar het buitenland, je komt in andere werelden en culturen. Het is ontzettend mooi om te zien hoe het werk daar gaat en andere productieprocessen te zien. Je krijgt de kans om andere dingen te doen en dat maakt het vak zo leuk.”
“De techniek holt vooruit en binnen de elektrotechniek ben je nooit uitgeleerd”
Wat vind jij zelf nog meer mooi aan het vak elektrotechniek? “De techniek achter de elektrotechniek maakt het vak ontzettend mooi en deze techniek holt vooruit. Je hebt nu grote Programmable Logic Controller (PLC’s), besturingseenheden en robots waaraan wij mogen werken. Dat is een hele andere wereld en er zit een hele andere techniek achter. Ik denk dat het voor iedereen interessant is om daaraan mee te werken. Bij Niverplast heb je veel eigen inbreng, je denkt mee en neemt zelf beslissingen. Die eigen inbreng maakt het heel mooi, je draagt je eigen steentje bij aan de producten en oplossingen voor de klanten. Hierdoor word je ook heel allround ontwikkeld.”
“Binnen de elektrotechniek ben je nooit uitgeleerd. Je moet jezelf blijven ontwikkelen en certificaten halen. Je krijgt de kans om bij te leren en het werk is heel afwisselend.”
Als tip geeft Henrie mee, “kom langs en kom binnen kijken. Veel mensen weten niet wat wij doen of wat ons vak inhoudt. Kom langs en dan laten wij het zien. Kies vooral iets wat je leuk vindt en jezelf ziet doen.”