Medewerker Productietechniek Verspanen
Wil jij graag met machines werken en heb je oog voor detail?
Over de BBL opleiding Medewerker Productietechniek Verspanen
Als verspaner of CNC-verspaner zorg je ervoor dat met jouw precieze programmering op de computer materialen als metaal, staal of kunststof in de perfecte vorm komen. Je maakt kleine onderdelen voor machines, motoren en apparaten. Deze apparatuur kan overal gebruikt worden zoals in het ziekenhuis, een fabriek, vliegtuig of een Formule 1 auto. Geen dag is voor jou hetzelfde en je werkt aan veel verschillende producten. Je leidinggevende vertelt welke opdracht je gaat uitvoeren en aan de hand van een tekening zorg jij ervoor dat het materiaal de juiste vorm krijgt. Een verdraaid leuke baan!
Wat ga je leren als verspaner?
Je leert hoe je die onderdelen maakt en daarvoor heb je de basisvaardigheden van het vak verspanen nodig. De verschillende verspanende technieken zoals draaien, frezen, slijpen en polijsten. Je leert tekening lezen en omgaan met snij-span- en meetgereedschap. Daarnaast leer je werken met handbediende, volautomatische CNC-machines en frees- en draaimachines. Tijdens de opleiding ontwikkel je een goed technisch en ruimtelijk inzicht en om zelfstandig, geconcentreerd, systematisch en nauwkeurig te werken.
Jouw belangrijkste taken?
- Technische tekening lezen.
- Programmeren van de draaibank.
- Afwerken van producten, letterlijk en figuurlijk bijschaven.
- Controleren van het eindproduct.
- Leidinggeven aan collega’s.
- In direct contact met de klant.
- In teamverband werken, je werkt zelfstandig aan de machine.
Wat komt niet zo vaak voor?
Waar werk je aan als een verspaner
Het mooie van verspanen is dat je direct resultaat van je werk ziet. Meestal krijg je een opdracht van een leidinggevende, die je een werktekening geeft. Als je met een computergestuurde machine werkt, moet je eerst een programma maken. De computer zorgt er daarna voor dat de machine het materiaal automatisch en nauwkeurig bewerkt. Werk je zonder een computergestuurde machine, dan moet je de machine handmatig instellen.
Vakken tijdens je opleiding
De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding.
Naast algemene vakken zijn er beroepsgerichte vakken. Denk aan vakken als tekening lezen, metaalbewerken, draaien, frezen en veilig werken. .
Onze opleidingen zijn praktijkgericht. Dit houdt in dat je de theorie die je geleerd hebt in de praktijk gaat toepassen aan de hand van praktijkopdrachten. Zo maken wij een directe koppeling tussen theorie en praktijk.
• Je stelt de machines en gereedschappen in en af.
• Je bereidt de plaatbewerkingen voor en voert ze uit.
• Tekening lezen en symbolen kennis.
• Je bewerkt en vervormt materialen.
• Je meet je werk en controleert het.
De opleiding is opgebouwd uit modules. Je sluit elke module af met een Proeve van Bekwaamheid (PvB). Hierin laat je zien dat je in de praktijk kunt toepassen wat je geleerd hebt. Daarnaast doe je examen in de algemene vakken.
Je gaat 3 dagen in de week aan het werk bij een erkend leerbedrijf.
De andere 2 dagen ben je aanwezig op het praktijkcentrum van REMO.
Beroepen na de opleiding
Er is veel vraag naar verspaners en overal waar je om je heen kijkt kom je precisietechniek tegen. Wij kunnen ook absoluut niet zonder, dus met jouw toekomst zit het wel goed. Bij veel bedrijven hebben traditionele draai- en freesbanken plaatsgemaakt voor geavanceerde CNC-machines. De vernieuwingen op het gebied van machines, software en robot volgen elkaar snel op.
Welke vervolgopleiding kun je doen?
Na het behalen van je diploma Medewerker productietechniek Verspaner kun je verder leren op MBO niveau 3, bijvoorbeeld de opleiding Allround medeweker productietechniek Allround precisieverspaner op MBO niveau 3.
Deze skills heb je nodig
- Je werkt nauwkeurig.
- Je hebt wiskundig inzicht.
- Je werkt zelfstandig
- Leidinggeven.
- Op kantoor werken.
- Je wacht rustig af.
Deze niet (altijd)
Handige informatie
Je leert de basisvaardigheden van het vak verspanen. Zo leer je verschillende verspanende technieken zoals draaien, frezen, slijpen en polijsten. Je leert tekening lezen en omgaan met snij-span- en meetgereedschap. Daarnaast leer je werken met handbediende, volautomatische CNC-machines en frees- en draaimachines. Tijdens de opleiding ontwikkel je een goed technisch en ruimtelijk inzicht en om zelfstandig, geconcentreerd, systematisch en nauwkeurig te werken.
• Technische tekeningen lezen: hier start het mee, want je moet weten wat je gaat produceren.
• Programmeren draaibank: ja programmeren, codes en cijfers daar draai jij je hand niet voor om.
• Bepalen van de bewerkingsvolgorde: wat is stap één? En wat is stap driehonderdzesentwintig? Dat stel je direct in op je draaibank.
• Prototypes maken: je maakt eerst een prototype. Je wilt zeker zijn dat het goed is voordat je duizenden elementen de rolband af laat rollen.
• Afwerken producten: het moet perfect zijn. De producten even bijschaven, letterlijk en figuurlijk.
• Controleren van het eindproduct: klopt het allemaal? Jij levert tot op een duizendste millimeter nauwkeurig werk. Hoppa!
Met deze opleiding kan je gelijk aan de slag als verspaner en de banen liggen voor het oprapen. Maar je kan ook doorleren voor Allround medewerker productietechniek Allround precisieverspaner niveau 3.
Wij zoeken een geschikt leerbedrijf voor jou. Wij hebben ruim 100 bedrijven die bij ons aangesloten zijn.
Maar mocht je zelf al een geschikt leerbedrijf hebben of kennen, geef het aan ons door. Dan bekijken wij samen de mogelijkheden.
Je hebt minimaal een vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg nodig.
Daarnaast voldoen de volgende diploma’s ook:
• Vmbo diploma in de kader, gemengde of theoretische leerweg (mavo).
• Een mbo diploma in de basisberoepsopleiding (mbo niveau 2).
• Een havo of vwo overgangsbewijs van leerjaar 3 naar leerjaar 4.
• Een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.
Weet je niet zeker of je aan één van deze eisen voldoet? Neem contact met ons op! We denken graag met je mee.
We bieden jou een leer- en werkovereenkomst die geldt voor de duur van je opleiding. Tijdens je opleiding ben je in dienst van REMO en leiden we je op tot een goede vakman of vrouw in één van de technische beroepen. We beschikken over:
• Een modern en vernieuwd praktijkcentrum waar je twee dagen in de week bent.
• Leerbedrijven in de regio waar je drie dagen in de week bent.
• Gelijk een fulltime salaris.
• Goede begeleiding van ervaren praktijkinstructeurs.
Na het succesvol afronden van de opleiding ontvang je een landelijk erkend mbo-diploma en blijf je in dienst van je bedrijf. Een geweldige toekomst met een schitterende baangarantie wacht op jou! Schrijf je nu in.
Past deze opleiding bij jou?
Aanmelden
Kies jij voor de BBL opleiding Medewerker productietechniek Verspanen? Leuk! Meld je direct aan.
Bezoek de open dag
Kom naar onze open dag. Ga in gesprek met docenten, leerlingen en bedrijven tijdens de open dag.
Loop een dag mee
Wil je eerst een dag meelopen voordat je de knoop definitief doorhakt? Dat kan! Bekijk wanneer je een dag mee kan lopen voor de opleiding van Verspanen.