Eerste Monteur Woning
Zorg jij voor comfort in huis?
Over de BBL opleiding Eerste Monteur Woning
Als eerste monteur woning ben jij helemaal thuis in de installatietechniek van woningen. Je legt leidingen aan, monteert onderdelen en stelt installaties in. Je voert je werk zelfstandig uit en neemt de nodige initiatieven. Werktekeningen en symbolen kennen geen geheimen voor jou. Je leest precies af wat er moet gebeuren en weet wat er wel en niet kan. Met jouw kennis van installaties en met jouw verantwoordelijkheidsgevoel help je de klant en zorg je altijd voor een tevreden klant. Als eerste monteur verdeel jij de taken onder je collega’s. Ook begeleid je je minder ervaren collega’s.
Wat ga je leren als Eerste Monteur Woning?
Tijdens de opleiding leer je hoe je installaties en toestellen in elkaar zitten, hoe je ze installeert, onderhoud en controleert. Er wordt ook aandacht besteed aan je beroepshouding, je sociale en communicatieve skills. Want jij bent vaak het eerste aanspreekpunt, het visitekaartje van je bedrijf en je begeleid collega’s.
Jouw belangrijkste taken
- Het aanleggen en installeren van de aan- en afvoer van water en gas.
- Het installeren van cv-ketels, brandbeveiliging, leidingen en de douche.
- Het begeleiden van minder ervaren collega’s.
- Zelf ontwerpen.
- Helemaal alleen werken.
- Achter een computer werken.
Wat komt niet zo vaak voor?

Waar werk je aan als Eerste monteur woning?
Je werkt bij een installatiebedrijf op het gebied van water, gas, riolering of centrale verwarming. Tijdens je werkzaamheden ben jij het aanspreekpunt voor klanten, werknemers en werkvoorbereiders. Maar je begeleid ook medewerkers. Je brengt jouw kennis op hen over en helpt hen op weg. De werkzaamheden beginnen meestal met het demonteren van de al bestaande technische installatie. Op basis van de tekeningen en werkopdrachten leg je leidingen, plaats je de cv-ketel of richt je de badkamer in. Apparaten en installaties maak je gebruiksklaar door besturingsprogramma’s in te stellen en af te regelen. Je controleert of alles werkt en zorgt dat de klant ermee uit de voeten kan.
Vakken tijdens je opleiding
De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding.
Onze opleidingen zijn praktijkgericht. Dit houdt in dat je de theorie die je geleerd hebt in de praktijk gaat toepassen aan de hand van praktijkopdrachten. Zo maken wij een directe koppeling tussen theorie en praktijk.
De opleiding is opgebouwd uit modules. Je sluit elke module af met een Proeve van Bekwaamheid (PvB). Hierin laat je zien dat je in de praktijk kunt toepassen wat je geleerd hebt. Daarnaast doe je examen in de algemene vakken.
Je gaat 3 dagen in de week aan het werk bij een erkend leerbedrijf.
De andere 2 dagen ben je aanwezig op het praktijkcentrum van REMO.
Beroepen na de opleiding
Heb jij je diploma voor eerste monteur woning op zak? Gefeliciteerd je kan aan de slag als monteur woning bij een installatiebedrijf. Je kan er ook voor kiezen om door te leren en een mbo niveau 4 opleiding te volgen.
Handige informatie
Bij ons volg je een BBL-opleiding. De opleiding is gericht op de praktijk. Je bent 3 dagen in de week aan het werk bij een erkend leerbedrijf. 2 dagen in de week ga je naar school op ons praktijkcentrum. Waar theorie en praktijk wordt afgewisseld.
Om te worden toegelaten heb je minimaal een vmbo diploma in de kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg (mavo) nodig. Een havo of vwo overgangsbewijs van leerjaar 3 naar leerjaar 4. Een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.
Meld je aan via onze website. Wij nodigen je uit voor een kennismakingsgesprek een AMN-talentenscan, die in beeld brengt wat jij leuk vindt en waar jij goed in bent. Tijdens het gesprek nemen we dit met je door om samen te bepalen wat de beste opleiding voor jou is.
Wij zoeken een geschikt leerbedrijf voor jou. Maar mocht je zelf al een geschikt leerbedrijf hebben of kennen, geef het aan ons door. Dan bekijken wij samen de mogelijkheden.
Wij betalen jouw opleidingskosten, dus de opleiding is gratis.
Als eerste monteur woning houd jij je bezig met het aanleggen en onderhouden van werktuigkundige installaties en onderhouden van toestellen. Je werkt bij een installatiebedrijf op het gebied van water, gas, ventilatie, riolering of centrale verwarming.
We bieden jou een leer- en werkovereenkomst die geldt voor de duur van je opleiding. Tijdens je opleiding ben je in dienst van REMO en leiden we je op tot een goede vakman of vrouw in één van de technische beroepen. We beschikken over:
• Een modern en vernieuwd praktijkcentrum waar je twee dagen in de week bent.
• Leerbedrijven in de regio waar je drie dagen in de week bent.
• Gelijk een fulltime salaris.
• Goede begeleiding van ervaren praktijkinstructeurs.
Na het succesvol afronden van de opleiding ontvang je een landelijk erkend mbo-diploma en blijf je in dienst van je bedrijf. Een geweldige toekomst met een schitterende baangarantie wacht op jou! Schrijf je nu in.

Past deze opleiding bij jou?
Aanmelden
Kies jij voor de BBL opleiding Eerste monteur ewoning? Leuk! Meld je direct aan.
Open dagen
Kom naar onze open dag. Ga in gesprek met docenten, leerlingen en bedrijven tijdens de open dag.
Kom Dag!
Wil je eerst een dag meelopen voordat je de knoop definitief doorhakt? Dat kan! Bekijk wanneer je een dag mee kan lopen voor de opleiding van installatietechniek.
Subsidieregelingen voor werkgevers
Wanneer bedrijven praktijk- of werkleerplaatsen aanbieden om leerlingen of studenten beter voor te bereiden op de arbeidsmarkt, komen ze in aanmerking voor de subsidie praktijkleren. Deze subsidie is een tegemoetkoming voor de kosten die gemaakt worden bij de begeleiding van een student of leerling. Dit omvat ook de loon- of begeleidingskosten van een promovendus of technologisch ontwerper in opleiding. De subsidie vraag wordt aan het eind van een school- of studiejaar aangevraagd.
Meer informatie: Subsidie praktijkeren
De SLIM scholingssubsidie is bedoeld om met scholing in- en doorstroom in maatschappelijk cruciale sectoren te stimuleren. Werkgevers kunnen deze subsidie aanvragen om werknemers voor te bereiden voor een nieuwe of vervolgende baan in de techniek.
Meer informatie: SLIM scholingssubsidie
Stichting OOM is het scholingsadviesbureau van sociale partners in de Metaalbewerking. De stichting biedt verschillende regelingen aan om de opleidingskosten voor werkgevers, werknemers en leerlingen te co-financieren:
• Persoonlijke trainingstoelage: De persoonlijke trainingstoelage is een tegemoetkoming voor scholingskosten of de kosten van een EVC procedure voor werknemers. Deze bijdrage moet voorafgaand worden aangevraagd.
• Leerwerkbijdrage: Wanneer een bedrijf een BBL-leerling in dienst heeft komt deze in aanmerking voor een leerwerkbijdrage.
• Jobstart: Dit is een vergoeding voor het opleiden en begeleiden van mensen die een technische functie binnen een bedrijf gaan vervullen, maar die hier niet direct inzetbaar voor zijn.
Meer informatie: Regelingen OOM
A+O Metalektro is het opleidingsfonds van en voor metalektrobedrijven. A+O biedt praktische en concrete diensten, zoals vergoedingen en subsidies voor opleidingen en begeleiding:
• Ontwikkelvoucher werkgever: Met de ontwikkelvoucher krijgen werknemers een (gedeeltelijke) vergoeding voor een training of opleiding gericht op de ontwikkeling van de functie of loopbaan.
• Financieringsreglement opleiding van leerlingen en werknemers: Wanneer een organisatie leer-werkplekken aanbiedt aan (leerling-)werknemers die een geaccrediteerde opleiding volgen, krijgen ze van A+O Metalektro een vergoeding.
Meer informatie: A+O Metalektro aanbod
Wij Techniek is het ontwikkelingsfonds voor de technische installatiebranche. Wij Techniek motiveert alle vakmensen in de technische installatiebranche om hun talent en kennis optimaal te ontwikkelen en in te zetten voor een toekomstbestendige leefomgeving. Dit doen zij middels verschillende subsidies en trainingen:
• Regeling Toekomst Installatiebranche (RTI): Wanneer een bedrijf (verder) wil vernieuwen, biedt Wij Techniek met deze regeling ondersteuning middels een bijdrage voor de scholingskosten van werknemers.
• Stimuleringsregeling Praktijkbegeleiding (STIP): De STIP-regeling is een vergoeding voor het begeleiden van technische en niet-technische leerling-werknemers die een landelijk erkende mbo BBL of hbo duale opleiding volgen.
Meer informatie: Regelingen Wij Techniek
Vergelijkbare opleidingen

