Eerste Monteur Utiliteit

Word de held van elk gebouw!

Duur
3 jaar
Niveaus
3
Toelatingen
Vmbo TL, GL of mavo
Home BBL opleidingen Installatietechniek Eerste Monteur Utiliteit

Over de BBL opleiding Eerste Monteur Utiliteit

Stel je voor: jij bent degene die ervoor zorgt dat iedereen comfortabel kan werken, leren en verblijven in grote gebouwen. Jij bent de expert die de temperatuur regelt in een ziekenhuis, de verlichting in een school aanstuurt en de veiligheidssystemen in een fabriek onderhoudt. Klinkt goed toch? Dat is precies wat je wordt als Eerste Monteur Utiliteit!

Wat ga je leren als Eerste monteur utiliteit

Als Eerste monteur utiliteit ben jij de technische held van kantoren, ziekenhuizen, scholen, fabrieken en andere grote gebouwen. Je werkt aan geavanceerde systemen die zorgen voor een perfect binnenklimaat, goede verlichting, veilige elektrische installaties en meer. Denk aan slimme klimaatregeling, energiezuinige ledverlichting, hightech ventilatiesystemen en zelfs brandmeldinstallaties.
Jouw belangrijkste taken
  • Installeren en aansluiten: Je zorgt ervoor dat alle systemen in utiliteitsgebouwen perfect werken en aan de normen voldoen.
  • Onderhoud en reparatie: Je lost storingen op en zorgt dat alles blijft draaien, zodat gebruikers geen hinder ondervinden.
  • Het begeleiden van minder ervaren collega’s.
    Wat komt niet zo vaak voor?
  • Complexe ontwerpen: Dit wordt meestal gedaan door engineers.
  • Helemaal alleen werken.
  • Werkzaamheden bij particulieren thuis: Je focus ligt op grotere projecten in utiliteitsgebouwen.

Waar werk je aan als Eerste monteur utiliteit?

Als eerste monteur utiliteit werk je bij een installatiebedrijf. Elke dag kan je werken in een ander gebouw. Het kan een kantoor zijn, fabriek, school of ziekenhuis. Je installeert zowel eenvoudige als ingewikkelde werktuigkundige installaties en onderdelen op het gebied van gas, water, verwarming, ventilatie, brandbestrijding en meet- en regeltechniek.

Vakken tijdens je opleiding

Mechanische ventilatie

Duik in de wereld van luchtverversing en leer hoe je ventilatiesystemen installeert en onderhoudt. Zo zorg jij voor een gezond binnenklimaat in kantoren, scholen en ziekenhuizen.

Sanitair en verwarming

Leer alles over het aanleggen en onderhouden van waterleidingen, riolering, badkamers, toiletten en verwarmingssystemen. Denk aan het installeren van designradiatoren, het plaatsen van een slimme thermostaat of het repareren van een lekkende douche.

Water en gas

Ontdek de wereld van gas- en waterleidingen, van de meterkast tot het fornuis. Je leert hoe je veilig leidingen aanlegt, lekkages opspoort en zorgt dat alles goed werkt, zodat iedereen veilig kan koken en douchen.

Projecttaken

Breng je kennis in de praktijk! Je werkt aan realistische projecten in gebouwen, zoals het installeren van een compleet klimaatsysteem of het aanleggen van een brandmeldinstallatie. Zo leer je samenwerken, plannen en problemen oplossen.

Klimaattechniek

Word de expert in het creëren van het perfecte binnenklimaat in gebouwen. Je leert over airconditioning, verwarming, koeling en ventilatie, en hoe je deze systemen optimaal afstemt op de behoeften van de gebruikers.

Nederlands

Verbeter je communicatieve vaardigheden, zodat je helder kunt communiceren met collega’s en klanten.

Rekenen

Versterk je rekenvaardigheden, want als monteur moet je nauwkeurig kunnen meten en berekenen.

Beroepen na de opleiding

Heb jij je diploma voor eerste monteur utiliteit op zak? Gefeliciteerd je kunt aan de slag bij gerenommeerde installatiebedrijven, waar je werkt aan uitdagende projecten in kantoren, ziekenhuizen, scholen en andere grote gebouwen. Of je kiest ervoor om je expertise in te zetten bij technische dienstverleners, die verantwoordelijk zijn voor het onderhoud en de optimale werking van technische installaties in diverse gebouwen.

Wil je je verder ontwikkelen?

Dan zijn er tal van mogelijkheden om door te groeien binnen het vakgebied. Je kunt bijvoorbeeld een vervolgopleiding volgen tot Technicus engineering installatietechniek, waarbij je je specialiseert in het ontwerpen en optimaliseren van technische installaties. Of je kunt je richten op management en leidinggevende functies binnen de installatiebranche. De keuze is aan jou!

Deze skills heb je nodig
  • Je hebt een goed technisch inzicht en begrijpt hoe complexe systemen zoals klimaatinstallaties, verlichting en sanitaire voorzieningen werken.
  • e bent handig met gereedschap en hebt een oog voor detail, zodat je installaties nauwkeurig en veilig kunt aanleggen en onderhouden.
  • e bent communicatief vaardig, zowel naar collega’s als naar klanten, en je kunt zelfstandig werken en verantwoordelijkheid nemen voor je projecten.
    Deze niet (altijd)
  • Je hoeft geen expert te zijn in het ontwerpen van complexe systemen, dat is vaak de taak van engineers.
  • Je hoeft geen verkoopwonder te zijn, hoewel klantvriendelijkheid en communicatie wel belangrijk zijn.
  • Hoewel basiskennis van ICT handig is, hoef je niet per se een programmeur te zijn om succesvol te zijn in dit vak.

Handige informatie

Hoe leiden wij op?

Leren in de praktijk: Bij REMO geloven we in leren door te doen. Je brengt 2 dagen per week door in ons gloednieuwe, 6000 m2 grote praktijkcentrum, waar je werkt met de nieuwste machines en installaties. Daarnaast werk je 3 dagen per week bij een erkend leerbedrijf, waar je nog meer praktijkervaring opdoet.

Onze theorie sluit naadloos aan op de praktijk, zodat je direct ziet hoe je de opgedane kennis kunt toepassen. Onze ervaren docenten en praktijkopleiders begeleiden je intensief, zodat je het beste uit jezelf haalt.

Vereiste vooropleiding?

Je kan beginnen met de opleiding Eerste monteur utiliteit als je minimaal beschikt over een:

• VMBO diploma kaderberoepsgerichte of theoretische leerweg;
• Een HAVO of VWO overgangsbewijs van leerjaar 3 naar 4;
• Een MBO-diploma Mechatronica, niveau 2;
• Of een gelijkwaardig diploma.

Weet je niet zeker of je aan één van deze eisen voldoet? Neem contact met ons op! We denken graag met je mee.

Hoe kan ik mij aanmelden?

1. Meld je aan via onze website.
2. Wij nodigen je uit voor een kennismakingsgesprek en een AMN-talentenscan, die in beeld brengt wat jij leuk vindt en waar jij goed in bent.
3. Tijdens het gesprek nemen we dit met je door om samen te bepalen wat de beste opleiding voor jou is.

Lees alles over aanmelden op onze pagina alles over aanmelden BBL opleiding.

Moet ik zelf een leerbedrijf zoeken?

Wij zoeken een geschikt leerbedrijf voor jou. We hebben ruim 100 bedrijven die bij ons aangesloten zijn. Maar mocht je zelf al een geschikt leerbedrijf hebben of kennen, geef het aan ons door. Dan bekijken wij samen de mogelijkheden.

Wat kost de opleiding?

Wij betalen jouw opleidingskosten, dus de opleiding is gratis.

Waarom REMO?

REMO biedt je een unieke kans om te leren en te werken in de fascinerende wereld van de techniek. Naast hoogwaardige praktijkopleidingen bieden wij:

• Fulltime salaris: Tijdens je opleiding ontvang je een fulltime salaris.
• Baangarantie: Na het behalen van je mbo-diploma blijf je in dienst van je leerbedrijf.
• Persoonlijke begeleiding: Onze docenten en praktijkopleiders staan altijd voor je klaar.
• Moderne faciliteiten: Je leert in een gloednieuw praktijkcentrum met de nieuwste apparatuur. Al deze apparatuur staat werkend opgesteld.
• Netwerk van leerbedrijven: Wij hebben een netwerk van ruim 100 leerbedrijven en zorgen voor een geschikt leerbedrijf.

Mijn vraag staat hier niet tussen
Karlo Verheul BBL opleiding Constructie metaalbewerken
Karlo over REMO
De combinatie van theorie en praktijk
Een voordeel van REMO vind ik de combinatie van theorie en praktijk en REMO zorgt voor een leerbedrijf. Ze kijken welk bedrijf bij je past.
Lees het hele verhaal van Karlo

Past deze opleiding bij jou?

Aanmelden

Kies jij voor de BBL opleiding Eerste monteur utiliteit? Leuk! Meld je direct aan.

Open dagen

Kom naar onze open dag. Ga in gesprek met docenten, leerlingen en bedrijven tijdens de open dag.

Loop een dag mee

Wil je eerst een dag meelopen voordat je de knoop definitief doorhakt? Dat kan! Bekijk wanneer je een dag mee kan lopen voor de opleiding van installatietechniek.

Vergelijkbare opleidingen

Installatietechniek
iconInstallatietechniek
Een woning van alle gemakken voorzien en zorgen dat alle installaties voor gas, water, centrale verwarming en sanitair werken.
Elektrotechniek
iconElektrotechniek
Kom in aanraking met meet- en regeltechniek, besturingstechniek, ICT, pompen, motoren en werktuigbouwkunde.
Duurzame Installaties
iconDuurzame Installaties
Bij duurzame installaties moet je o.a. denken aan alles waarbij de energiebron gratis is, zoals de zon, de lucht en wind. Hier kan je energie uithalen en daar werken wij mee.