Overstappen van BOL naar BBL
Overstappen van BOL naar BBL
Tegenwoordig zijn er veel verschillende mbo-opleidingen te volgen. Hierbij heb je de keuze om deze als BOL- of BBL-opleiding te gaan volgen. Het is daarom niet vreemd om tijdens je opleiding erachter te komen dat een andere leerweg, of opleiding, beter bij je past. Gelukkig is de overstap van BOL naar BBL gemakkelijk te maken. In dit blog leggen we uit wat er bij deze overstap komt kijken.
In dit blog:
Wat houden BOL en BBL in?
Allereerst vraag jij je misschien wel af wat de leerroutes BOL en BBL inhouden. We leggen beiden hieronder kort voor je uit:
- BOL (Beroepsopleidende leerweg): Tijdens een BOL-opleiding breng je het grootste gedeelte van de tijd door op school met medestudenten. Hier krijg je theorie- en praktijklessen. Daarnaast loop je vaak stage bij een bedrijf om praktijkervaring op te doen. Een BOL-opleiding is ideaal voor wanneer jij je nog wil oriënteren en je wil voorbereiden op een breed scala aan beroepen.
- BBL (Beroepsbegeleidende leerweg): Bij een BBL-opleiding worden werken en leren gecombineerd. Vaak ben je in dienst bij een erkend leerbedrijf waar je het grootste gedeelte van de week aan de slag gaat om praktijkervaring op te doen. Daarnaast ga je 1 of 2 dagen in de week naar school voor theorielessen. Een BBL-opleiding is geschikt voor wanneer je liever direct aan de slag gaat in de praktijk.
Het verschil tussen BOL en BBL
Het belangrijkste verschil tussen BOL en BBL is de verhouding tussen school en praktijk. Daarnaast zitten er verschillen tussen de werkervaring die je opdoet en de beloning. We hebben de belangrijkste verschillen hieronder voor je in een overzicht gezet.
Bol | BBL |
4-5 schooldagen per week. | 1-2 schooldagen per week. |
Leren door veel theorie op school. | Leren door ervaring op te doen in de praktijk. |
Soms een stagevergoeding (maar niet verplicht). | Fulltime salaris en een arbeidsovereenkomst. |
Studiefinanciering (vanaf 18 jaar). | Geen studiefinanciering.* |
Recht op studentenreisproduct (ook onder de 18 jaar). | Geen recht op studentenreisproduct (maar meestal wel reisvergoeding). |
*Wanneer je een BBL-opleiding bij REMO wil volgen, zal je in dienst komen bij REMO. Dit betekent dat we jouw opleiding betalen.
Kan ik van BOL naar BBL overstappen?
Ja! Overstappen van BOL naar BBL is altijd mogelijk, maar het vergt wel wat voorbereiding. Daarnaast is het goed om te weten hoe het zit met je studiefinanciering. Hieronder hebben wij in 4 stappen uitgelegd hoe jij de overstap van BOL naar BBL maakt.
- Ga in gesprek met je mentor of studieadviseur: Als eerste is het belangrijk om in gesprek te gaan met jouw mentor of studieadviseur. Vertel hem of haar waarom je de overstap van BOL naar BBL wil maken. Vervolgens kan hij of zij je informeren over de mogelijkheden voor passende BBL-opleidingen en je helpen met de overstap van BOL naar BBL.
Wanneer je besluit om een BBL-opleiding te volgen bij REMO kom je eerst langs voor een intakegesprek. Tijdens dit gesprek kijken we of jij geschikt bent voor de opleiding die je wil volgen.
- Zoek een erkend leerbedrijf: Wanneer je een BBL-opleiding gaat volgen is het belangrijk om een werkplek te vinden bij een erkend leerbedrijf. Besluit je een BBL-opleiding te volgen bij REMO? Dan kom je direct bij ons in dienst. Wij zorgen er vervolgens voor dat je aan de slag kan bij een van onze lidbedrijven.
- Regel je inschrijving: Bij een overstap van BOL naar BBL zul jij je moeten uitschrijven bij jouw huidige BOL-opleiding. Vervolgens schrijf je je in bij de BBL-opleiding die je wil volgen. Stap jij over van BOL naar BBL bij dezelfde school? Dan zal je inschrijving aangepast moeten worden. Hier kan je studieadviseur bij helpen.
Maak je voor 1 mei de overstap van BOL naar BBL? Dan kun je het lesgeld terugkrijgen. Dit doe je via de website van DUO. Zorg dat je de aanvraag uiterlijk 31 juli doet. Meer informatie vind je in dit artikel.
- Zet je studiefinanciering op tijd stop: Vergeet als laatste niet om jouw reisproduct en studiefinanciering stop te zetten. Wanneer je een BBL-opleiding gaat volgen heb je hier namelijk geen recht meer op. Dit komt omdat je als BBL-student beschouwd wordt als werknemer.
Volg je een mbo-opleiding op niveau 3 of 4 en beslis je in het 1e jaar van je BOL-opleiding te stoppen? Dan hoef je jouw studiefinanciering niet terug te betalen als je deze stopt voor 1 februari.
Alle actuele informatie over de studiefinanciering vind je op de website van DUO.
Een BBL-opleiding bij REMO
Wil jij graag overstappen van BOL naar BBL? En wil je daarnaast aan de slag gaan in de technische sector? Volg dan een technische BBL-opleiding bij REMO! Wij bieden opleidingen aan in vijf richtingen: elektrotechniek, installatietechniek, mechatronica, constructie en verspanen.
Tijdens de opleiding ga je 2 dagen in de week aan de slag in ons praktijkcentrum en krijg je afwisselend praktijk- en theorielessen. De andere 3 dagen werk je bij een van onze lidbedrijven. Wij werken hiervoor samen met het ROC van Twente en bedrijven in de regio.
Benieuwd naar de verschillende BBL-opleidingen? Download ons magazine of kom langs tijdens één van onze open dagen!
![Wat is BBL?](https://www.remo-wt.nl/wp-content/uploads/2024/09/WorldSkills-Sanitaire-en-verwarmingstechnicus-Marciano-REMO.jpg)
![6 Tips voor het kiezen van de juiste opleiding in de techniek](https://www.remo-wt.nl/wp-content/uploads/2024/04/Mechatronica-leer-je-bij-REMO-480x320.jpg)
![Wat is techniek?](https://www.remo-wt.nl/wp-content/uploads/2024/04/Koeltechniek-A3-koeltechniek-monteur-480x320.jpeg)