Op weg naar WorldSkills met Marciano en Rick

Gepubliceerd
05 / 09 / 2024
Auteur
Anniek van Buren
Home Nieuws Op weg naar WorldSkills met Marciano en Rick

Het podium van Worldskills

05 september 2024 – Rijssen: WorldSkills, de ultieme competitie voor jonge vakmensen, biedt een wereldwijd podium waar talenten uit diverse beroepsgroepen strijden om de titel van ’s werelds beste in hun vak. Marciano Paalman, onze jonge en gedreven student, staat op het punt om deze uitdaging aan te gaan in Lyon. Samen met o.a. zijn coach en praktijkinstructeur Rick Roeloffzen bereidt hij zich voor om de wereld te laten zien wat hij in huis heeft.

Een vakman in de dop

Van kinds af aan liep Marciano mee met zijn vader, een ervaren installatietechnicus. Deze vroege blootstelling aan het vak inspireerde hem om zelf de gereedschappen op te pakken. Nu, op 17-jarige leeftijd, is hij niet alleen vastberaden om sanitair & verwarmingstechnicus te worden, maar ook om uit te blinken als de beste sanitair & verwarmingstechnicus wereldwijd. Ondanks dat hij een van de jongste deelnemers is, laat Marciano zich niet intimideren door de oudere concurrentie. Hij heeft geleerd dat leeftijd slechts een getal is en dat ware vaardigheid en passie de echte sleutels zijn tot succes.

De kunst van de voorbereiding

De weg naar Lyon bestaat uit uren van intensieve training. Marciano en Rick besteden veel tijd aan het verfijnen van technieken, van het installeren van complexe systemen tot het perfect buigen van pijpen—elk detail telt. “Je moet bijvoorbeeld op twee millimeter nauwkeurig kunnen buigen, met maar één graad afwijking toegestaan op de bocht,” legt Marciano uit. Deze precisie is cruciaal, niet alleen voor de wedstrijd, maar voor elke dag als vakman.

Naast de technische trainingen, heeft Marciano ook een week doorgebracht bij Grohe in Duitsland, waar hij diepgaand inzicht kreeg in hun producten en installatieprocessen. “Die ervaring was onbetaalbaar. Het leerde me niet alleen over de producten, maar ook over de toepassing ervan,” deelt hij enthousiast.

“Je moet bijvoorbeeld op twee millimeter nauwkeurig kunnen buigen, met maar één graad afwijking toegestaan op de bocht,” legt Marciano uit. Deze precisie is cruciaal, niet alleen voor de wedstrijd, maar voor elke dag als vakman.

Maar bij WorldSkills gaat het niet alleen om technische vaardigheid. Marciano heeft ook trainingen gevolgd om zijn presentatievaardigheden en stressmanagement te verbeteren. “Ik leerde hoe ik onder druk kalm kan blijven en hoe ik effectief met de media kan omgaan,” vertelt hij. Deze vaardigheden zijn essentieel, zeker wanneer je onder de internationale schijnwerpers staat.

De Droom van Lyon

Met zijn ogen gericht op de prijs, is Marciano’s doel duidelijk: een medaille voor excellence bemachtigen, wat betekent dat hij meer dan 700 punten moet scoren. “Als ik daarmee thuiskom, heb ik het echt gemaakt,” zegt hij trots. Rick voegt toe: “Het zal zwaar worden, maar aan de voorbereiding zal het niet liggen. Marciano heeft alles gegeven.”

“Als ik met een medaille voor excellence thuiskom, heb ik het echt gemaakt”

Terwijl we de dagen aftellen naar de grote wedstrijd, voelen zowel Marciano als Rick de spanning en opwinding. Hun toewijding en passie voor het vak zijn duidelijk; dit is meer dan alleen een wedstrijd, het is het hoogtepunt van een jaar van voorbereiding en hard werk. Wat het resultaat in Lyon ook mag zijn, we zijn ongelofelijk trots op wat Marciano en Rick al bereikt hebben.

Wij kijken uit naar wat ze in Lyon gaan presteren. Tijdens de WorldSkills volgen wij beide heren op de voet. Veel succes, Marciano en Rick!