Monteur werktuigkundige installaties
Dankzij jou zitten mensen er straks warmpjes bij!
Over de BBL opleiding Monteur werktuigkundige installaties
Klaar om de wereld van water, warmte en duurzaamheid te veroveren? Bij REMO leiden wij jou op tot een innovatief vakmens in werktuigkundige installaties die elk huis comfortabel en energiezuinig maakt. Dankzij jou komt er veilig warm en koud water uit de kraan, hebben mensen een waterdicht dak boven hun hoofd en stroomt het water in de douche via een afvoer weg. Een lek? Jij lost problemen op en houdt je hoofd koel. Als monteur werktuigkundige installaties werk je met waterleidingen, verwarmingsinstallaties, warmtepompen, zonneboilers en meer, allemaal met de nieuwste duurzame materialen.
Wat ga je leren als monteur werktuigkundige installaties?
Tijdens de opleiding leer je alles over de installatie en het onderhoud van gas- en waterleidingen, verwarmingssystemen en andere werktuigkundige installaties. Je krijgt zowel praktische ervaring als theoretische kennis, zodat je goed voorbereid bent op het echte werk.
Jouw belangrijkste taken?
- Installeren van verwarmings-, water- en gasinstallaties: Je zorgt ervoor dat alles correct wordt aangesloten en veilig functioneert.
- Onderhoud en reparatie: Je voert periodieke controles uit en lost storingen op.
- Adviseren van klanten: Je geeft advies over het gebruik en onderhoud van installaties.
- Leidinggeven aan collega’s.
- Ontwerpen van installaties: Dit wordt meestal gedaan door engineers.
- Inkoop: Zelf onderdelen bestellen.
Wat komt niet zo vaak voor?
Waar werk je aan als een monteur werktuigkundige installaties
Als monteur werktuigkundige installaties ben jij overal nodig waar mensen wonen, werken en leven. Je bent de vakman die zorgt voor warmte, comfort en hygiëne in allerlei gebouwen. Denk aan het installeren van een gloednieuwe badkamer in een droomhuis, het zorgen voor een perfect werkende verwarming in een kantoorpand, of het aanleggen van een duurzaam warmtepompsysteem in een ziekenhuis.
Je bent niet alleen binnen bezig, maar ook buiten. Denk aan het repareren van een lekkende dakgoot, het installeren van een regenwaterafvoersysteem of het plaatsen van zonnecollectoren op een dak. Kortom, jouw werk is ontzettend divers en elke dag is anders! Je werkt aan projecten van klein tot groot, zowel in nieuwbouw als renovatie. En het mooiste is: je ziet direct resultaat van je werk en maakt mensen blij met jouw vakmanschap.
Vakken tijdens je opleiding
Leer alles over het aanleggen en onderhouden van waterleidingen, riolering, badkamers, toiletten en verwarmingssystemen. Denk aan het plaatsen van kranen, het installeren van een cv-ketel of het repareren van een lekkende douche.
Ontdek de wereld van gas- en waterleidingen, van de meterkast tot het fornuis. Je leert hoe je veilig leidingen aanlegt, lekkages opspoort en zorgt dat alles goed werkt.
Duik in de wereld van luchtverversing en leer hoe je ventilatiesystemen installeert en onderhoudt. Zo zorg jij voor een gezond binnenklimaat in woningen en gebouwen.
De opleiding is opgebouwd uit modules. Je sluit elke module af met een Proeve van Bekwaamheid (PvB). Hierin laat je zien dat je in de praktijk kunt toepassen wat je geleerd hebt. Daarnaast doe je examen in de algemene vakken.
Breng je kennis in de praktijk! Je werkt aan realistische projecten, zoals het installeren van een complete badkamer of het aanleggen van een verwarmingsinstallatie. Zo leer je samenwerken, plannen en problemen oplossen.
Verbeter je communicatieve vaardigheden, zodat je helder kunt communiceren met collega’s en klanten.
Krijg inzicht in je carrièremogelijkheden en ontwikkel je als burger in de maatschappij. Je leert over je rechten en plichten, duurzaamheid en hoe je een positieve bijdrage kunt leveren aan de samenleving.
Beroepen na de opleiding
Na de opleiding Monteur werktuigkundige installaties kan jij aan de slag als onderhoudsmonteur, service monteur of installatiemonteur. Je bent in ieder geval een gewilde vakkracht met een breed scala aan carrièremogelijkheden in de installatiebranche.
De installatiebranche is volop in ontwikkeling, met een groeiende vraag naar vakmensen die kennis hebben van duurzame technologieën. Met jouw diploma van REMO ben je klaar voor een toekomstbestendige carrière met volop doorgroeimogelijkheden. Je kunt je specialiseren in een bepaald vakgebied, zoals warmtepompen of zonne-energie, of doorgroeien naar een leidinggevende functie. De keuze is aan jou!
Welke vervolgopleiding kun je doen?
Als je deze opleiding hebt afgerond zou je verder kunnen met de opleidingen voor Eerste monteur utiliteit of Eerste monteur woning.
Deze skills heb je nodig
- Je begrijpt hoe installaties werken en kunt problemen analyseren.
- Je bent handig met gereedschap en kunt nauwkeurig werken.
- Je kunt creatieve oplossingen bedenken voor technische uitdagingen.
- Leidinggeven.
- Op kantoor werken.
- Je wacht rustig af.
Deze niet (altijd)
Handige informatie
Leren in de praktijk: Bij REMO geloven we in leren door te doen. Je brengt 2 dagen per week door in ons gloednieuwe, 6000 m2 grote praktijkcentrum, waar je werkt met de nieuwste machines en installaties. Daarnaast werk je 3 dagen per week bij een erkend leerbedrijf, waar je nog meer praktijkervaring opdoet.
Onze theorie sluit naadloos aan op de praktijk, zodat je direct ziet hoe je de opgedane kennis kunt toepassen. Onze ervaren docenten en praktijkopleiders begeleiden je intensief, zodat je het beste uit jezelf haalt.
REMO biedt je een unieke kans om te leren en te werken in de fascinerende wereld van de techniek. Naast hoogwaardige praktijkopleidingen bieden wij:
• Duurzame installaties: wij bieden ook vakken speciaal in de richting van duurzaamheid.
• Fulltime salaris: Tijdens je opleiding ontvang je een fulltime salaris.
• Baangarantie: Na het behalen van je mbo-diploma blijf je in dienst van je leerbedrijf.
• Persoonlijke begeleiding: Onze docenten en praktijkopleiders staan altijd voor je klaar.
• Moderne faciliteiten: Je leert in een gloednieuw praktijkcentrum met de nieuwste apparatuur. Al deze apparatuur staat werkend opgesteld.
• Netwerk van leerbedrijven: Wij hebben een netwerk van ruim 100 leerbedrijven en zorgen voor een geschikt leerbedrijf.
Wij zoeken een geschikt leerbedrijf voor jou. Wij hebben ruim 100 bedrijven die bij ons aangesloten zijn.
Maar mocht je zelf al een geschikt leerbedrijf hebben of kennen, geef het aan ons door. Dan bekijken wij samen de mogelijkheden.
Je hebt minimaal een vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg nodig.
Daarnaast voldoen de volgende diploma’s ook:
• Vmbo diploma in de kader, gemengde of theoretische leerweg (mavo).
• Een mbo diploma in de basisberoepsopleiding (mbo niveau 2).
• Een havo of vwo overgangsbewijs van leerjaar 3 naar leerjaar 4.
• Een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.
Weet je niet zeker of je aan één van deze eisen voldoet? Neem contact met ons op! We denken graag met je mee.
Wij betalen jouw opleiding en er zijn geen kosten aan verbonden. Als je een opleiding bij REMO volgt, ben je in dienst bij REMO. Dit betekent dat wij jouw opleiding betalen
1. Meld je aan via onze website.
2. Wij nodigen je uit voor een kennismakingsgesprek en een AMN-talentenscan, die in beeld brengt wat jij leuk vindt en waar jij goed in bent.
3. Tijdens het gesprek nemen we dit met je door om samen te bepalen wat de beste opleiding voor jou is.
Lees alles over aanmelden op onze pagina alles over aanmelden BBL opleiding.