De gevolgen van de energietransitie voor bedrijven in de installatietechniek

Gepubliceerd
29 / 10 / 2024
Auteur
Anniek van Buren
Home Blogs voor de Techniek De gevolgen van de energietransitie voor bedrijven in de installatietechniek

De gevolgen van de energietransitie voor bedrijven in de installatietechniek

De energietransitie heeft een grote impact gehad op de ondernemerswereld in Nederland, maar ook onder de particulieren. Door het verplichten van een energievrije samenleving, zijn er veel projecten ontstaan om deze energietransitie mogelijk te maken. Toch is er door deze ontwikkeling een gat ontstaan die grote gevolgen op de installatiebranche heeft. Deze gevolgen gaan we benoemen in dit blog.

De energietransitie is het invoeren van een groot scala aan verschillende natuurlijke energieën bij particulieren en bedrijven. Denk hierbij aan windenergie, zonnepanelen, waterpompen, laadpalen en ga maar door. Wereldwijd is de vraag naar bedrijven die deze duurzame installatietechniek kan uitvoeren vergroot. En dit is natuurlijk goed nieuws voor de installatiebranche. Toch zien we dat hierin ook een nieuw probleem is ontstaan. Uit onderzoek blijkt dat we nog 23.000-28.000 werknemers extra nodig hebben om de klimaatdoelen in 2050 te bereiken.

We merken namelijk dat niet alle installatietechnieken van deze nieuwe energievormen onder één dak uitgevoerd kunnen worden. Het personeel is in vele gevallen niet voor al deze nieuwe duurzame technieken voldoende opgeleid. En als gevolg zien we dat veel installatiebedrijven hier projecten door mislopen. Gelukkig zijn er veel opleidingen en cursussen voor de installatiebranche die deze gaten weer kunnen opvullen.

In dit blog:

Toekomstscenario’s voor de installatiebranche

Duurzame energie staat centraal als we kijken naar de toekomst. En, zoals we hierboven al benoemen, wordt de vraag naar bedrijven die over installatietechnieken voor duurzame energieën beschikken alsmaar groter. Om een duidelijk beeld te bieden volgen twee verschillende toekomstscenario’s voor de installatiebranche.

Toekomstscenario 1: De monteur die alles kan

De markt verwacht tegenwoordig ‘de monteur die alles kan’. Zo verwachten particulieren en ondernemers dat een installatiebedrijf alle (duurzame) installaties in één keer aan kan leggen bij een nieuw project. De verbouwing regelen is vaak al uitdagend genoeg, waardoor de voorkeur uitgaat naar de meest makkelijke optie.

Het is dus van belang om personeel te hebben die deze duurzame installatietechnieken kunnen uitvoeren. Je personeel klaarstomen voor deze transitie kan gemakkelijk door een cursus energietransitie of een opleiding over duurzame installatietechniek.

Toekomstscenario 2: Slimme gebouwen

Een andere ontwikkeling die in volle gang is, is de opkomst van slimme gebouwen (smart buildings). Een smart building bestaat geheel uit verschillende soorten technologieën die je huis zo gezegd ‘besturen’. Denk hierbij aan het aan- of uitdoen van je verlichting, je beveiliging aan- of uitzetten, je temperatuur op afstand regelen tot zelfs de gordijnen automatisch openen.

De stap naar de slimme wereld wordt steeds toegankelijker voor iedereen, waardoor de vraag naar vakkundigen ook hier wordt vergroot. Door deze ontwikkeling wordt meer kennis op gebied van ICT noodzakelijk. Een duurzame installatie opleiding, waar duurzame techniek zoals het Internet of Things (IoT) aan bod komt, kan helpen bij het klaarstomen van het personeel.

Gevolgen van niet-opgeleid personeel

De toekomst voor de installatiebranche ziet er rooskleurig uit. Door de energietransitie zullen de meeste installatiebedrijven hun agenda bomvol hebben staan met leuke opdrachten en projecten. Door als bedrijf bij te blijven met de nieuwste trends en ontwikkelingen in de installatiebranche, is intern opleiden en bijscholen van belang. Met name als je kijkt naar de toenemende vraag naar bedrijven die beschikken over duurzame installatietechnieken.

De cursussen van REMO sluiten naadloos aan op het bedrijfsleven en helpen medewerkers de volgende stap te zetten in een ontwikkelingsproces. Bekijk zo eens de volgende cursussen:

duurzame installaties

Subsidies voor het opleiden van je personeel

Wil jij je personeel klaarstomen voor de toekomst? Dan zijn er verschillende soorten subsidies vanuit de overheid die je daarbij kunnen ondersteunen. Zo wordt een cursus energietransitie, of een opleiding energietransitie toegankelijk voor iedereen en kunnen bedrijven gemakkelijk de volgende stap in de installatietechniek nemen.

Opleiden met REMO

Waarom het opleiden van je personeel belangrijk is tijdens deze energietransitie, is onderhand duidelijk. Benieuwd geworden naar wat REMO voor jouw transitie kan betekenen? Ontdek dan onze verschillende cursussen rondom duurzame installaties.

Duurzame installaties leer je bij REMO!