Eerste Monteur Elektrotechnische installaties in de Gebouwde Omgeving
Hou jij de boel draaiend?
Over de BBL opleiding Eerste Monteur Elektrotechnische Installaties in de Gebouwde Omgeving
Als Eerste Monteur Elektrotechnische Installaties in de Gebouwde Omgeving ben jij de elektrische vakheld die de wereld om ons heen laat stralen! Je bent niet alleen bezig met het installeren van elektrotechnische systemen, maar je bent ook de go-to persoon voor het oplossen van storingen en het implementeren van slimme, duurzame energieoplossingen. Of het nu gaat om het installeren van een geavanceerd brand- of inbraaksysteem, het aanleggen van datanetwerken of het laten schitteren van verkeerslichten en lichtreclamesystemen, jij draait je hand er niet voor om! En wist je dat je zelfs werkt aan de toekomst van energie? Met jouw kennis van zonne-energie en slimme domoticasystemen ben je een echte pionier op het gebied van duurzaamheid.
Wat ga je leren als Eerste Monteur Elektrotechnische installaties in de Gebouwde Omgeving?
Het leven als Eerste Monteur elektrotechnische installaties in de gebouwde omgeving is niet alleen maar techniek en innovatie. Je stapt van de ene naar de andere locatie, van gezellige woningen tot indrukwekkende bedrijfspanden. Elke dag brengt nieuwe uitdagingen met zich mee, of het nu gaat om het installeren van een gloednieuwe installatie of het oplossen van een lastige storing. Gelukkig ben jij altijd klaar om de dag te redden!
Jouw belangrijkste taken?
- Je bedenkt hoe bedradingen moeten lopen en legt bekabelingen aan.
- Je demonteerts onderdelen die moeten worden vervangen.
- Je monteert en installeert nieuwe installaties.
- Je begeleidt collega’s en bewaakt de planning.
- In je eentje werken.
- Achter de computer werken.
- Zelf ontwerpen.
Wat komt niet zo vaak voor?
Waar werk je aan als Eerste monteur elektrotechnische installaties in de gebouwde omgeving
Als Eerste Monteur Elektrotechnische Installaties in de Gebouwde Omgeving werk je aan mooie projecten die te maken hebben met elektriciteit en technologie in gebouwen. Maar ook ontwikkelingen binnen de elektrotechniek, zoals huisautomatisering, domotica en ledverlichting komen uitgebreid aan de orde. Je ontwikkelt besturingsprogramma’s en regelt installaties in. Bovendien begeleid je andere monteurs. Samenwerken, zelfverzekerd zijn, verantwoordelijkheid nemen en oog hebben voor kwaliteit zijn competenties die in deze opleiding centraal staan.
Vakken tijdens je opleiding
De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding.
Naast algemene vakken zijn er beroepsgerichte vakken. Denk aan vakken als basis energietechniek, elektrische aandrijvingen, meet & regeltechniek, besturingstechniek en aandrijftechniek.
Onze opleidingen zijn praktijkgericht. Dit houdt in dat je de theorie die je geleerd hebt in de praktijk gaat toepassen aan de hand van praktijkopdrachten. Zo maken wij een directe koppeling tussen theorie en praktijk.
De opleiding is opgebouwd uit modules. Je sluit elke module af met een Proeve van Bekwaamheid (PvB). Hierin laat je zien dat je in de praktijk kunt toepassen wat je geleerd hebt. Daarnaast doe je examen in de algemene vakken.
Je gaat 3 dagen in de week aan het werk bij een erkend leerbedrijf.
De andere 2 dagen ben je aanwezig op het praktijkcentrum van REMO.
Beroepen na de opleiding
Je kan aan het werk gaan bij een elektrotechnische bedrijf. Een bedrijf dat elektrotechnische installaties en systemen aanlegt. onderhoudt en repareert. De mogelijkheden zijn heel divers.
Welke vervolgopleiding kun je doen?
Na het behalen van je diploma Eerste monteur elektrotechnische installaties in de gebouwde omgeving kun je verder leren op MBO niveau 4.
Deze skills heb je nodig
- Je bent felxibel.
- Je communiceert makkelijk.
- Je hebt technische inzicht.
- Rustig afwachten.
- Op kantoor werken.
- Alles alleen willen doen.
Deze niet (altijd)
Handige informatie
In de wereld van elektrotechniek werk je vaak samen met anderen. Je leert hoe je goed kunt samenwerken met collega’s en klanten, zodat je samen mooie projecten kunt realiseren. Maar ook hoe je leiding geeft aan minder ervaren monteurs. Natuurlijk leer je hoe je elektrische systemen installeert, hoe je ze onderhoudt en repareert. Je leert alles over veilig werken en hoe je technische tekeningen leest.
• Installeren van elektrische systemen: Je leert hoe je elektrische systemen zoals verlichting, alarmsystemen en data-netwerken installeert in gebouwen. Het is net als een puzzel leggen, maar dan met draden en schakelaars!
• Onderhoud en reparatie: Als er iets misgaat met de elektrische installaties, leer je hoe je het probleem kunt vinden en oplossen. Het is een beetje als een elektrische detective zijn!
• Duurzame energie en slimme technologieën: Je ontdekt ook hoe je gebruik kunt maken van duurzame energiebronnen zoals zonne-energie en slimme technologieën zoals slimme thermostaten. Zo help je mee om gebouwen milieuvriendelijker te maken.
• Leidinggeven en werkverdelen: Je leert ook hoe je een team kunt aansturen en werk kunt verdelen. Dit helpt om projecten efficiënter uit te voeren en ervoor te zorgen dat alles op rolletjes loopt!
• Veiligheid: Veiligheid is super belangrijk! Je leert alles over hoe je elektrische installaties veilig kunt maken, zodat niemand gewond raakt.
• Klantcontact: Soms heb je contact met klanten, zoals mensen die in het gebouw wonen of werken. Je luistert naar wat ze willen en helpt hen met hun elektrische problemen. Het is belangrijk dat ze blij zijn met jouw werk!
Met deze taken help je mee om ervoor te zorgen dat gebouwen veilig, comfortabel en energiezuinig zijn.
Met deze opleiding kan je gelijk aan de slag als Eerste monteur elektrotechnische installaties in de gebouwde omgeving en de banen liggen voor het oprapen. Maar je kan ook doorleren en starten met een mbo niveau 4 opleiding.
Wij zoeken een geschikt leerbedrijf voor jou. Wij hebben ruim 100 bedrijven die bij ons aangesloten zijn.
Maar mocht je zelf al een geschikt leerbedrijf hebben of kennen, geef het aan ons door. Dan bekijken wij samen de mogelijkheden.
Je hebt minimaal een vmbo-diploma kader of theoretische leerweg nodig.
Daarnaast voldoen de volgende diploma’s ook:
• Een mbo diploma in de basisberoepsopleiding (mbo niveau 2).
• Een havo of vwo overgangsbewijs van leerjaar 3 naar leerjaar 4.
• Een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.
Weet je niet zeker of je aan één van deze eisen voldoet? Neem contact met ons op! We denken graag met je mee.
We bieden jou een leer- en werkovereenkomst die geldt voor de duur van je opleiding. Tijdens je opleiding ben je in dienst van REMO en leiden we je op tot een goede vakman of vrouw in één van de technische beroepen. We beschikken over:
• Een modern en vernieuwd praktijkcentrum waar je twee dagen in de week bent.
• Leerbedrijven in de regio waar je drie dagen in de week bent.
• Gelijk een fulltime salaris.
• Goede begeleiding van ervaren praktijkinstructeurs.
Na het succesvol afronden van de opleiding ontvang je een landelijk erkend mbo-diploma en blijf je in dienst van je bedrijf. Een geweldige toekomst met een schitterende baangarantie wacht op jou! Schrijf je nu in.
Past deze opleiding bij jou?
Aanmelden
Kies jij voor de BBL opleiding Eerste monteur elektrotechnische installaties in de gebouwde omgeving? Leuk! Meld je direct aan.
Bezoek de open dag
Kom naar onze open dag. Ga in gesprek met docenten, leerlingen en bedrijven tijdens de open dag.
Loop een dag mee
Wil je eerst een dag meelopen voordat je de knoop definitief doorhakt? Dat kan! Bekijk wanneer je een dag mee kan lopen voor de opleiding van Elektrotechniek.